EVLİLİK

 


Ayla ile Kenan’ın lise yıllarında başlayan arkadaşlıkları üniversite bitince evlilikle taçlanmıştı. O yıllarda çok güzel hatıralar biriktirmişlerdi. Birlikte yaptıkları her şeyden keyif alıyorlardı. Sonra ne değişti?

Evlenince ne değişti?

İkisinin de ayrı ayrı sorumlulukları vardı ve eskisi gibi her an birbirleri ile ilgilenemiyorlardı. 

Evet zaten öyle olmalıydı da, neden  birbirlerine tahammülleri sorumlulukları ile ters orantılı olarak azalıyordu? Buna dur demek gerekiyordu.

Ayla evliliği hiç de böyle düşünmemişti. Ne zaman isterse o zaman Kenan'ı görebilecekti ama ne zaman isterse. Ne demek bu? İstemediğinde görmeme hakkı olacaktı ama şimdi öyle değildi. Kenan her akşam eve geliyor. Hatta o evde kalıyordu. Şaka şaka…

Ayla tabii ki  öyle olması gerektiğinin farkındaydı ama kendine ait zamanları olmasını çok özlemişti. Tabii ki Kenan’la olmayı istiyordu ama kendine de zaman kalmasını severdi.

Kenan  tarafında da endişeler vardı. İşe gidiyor eskisinden daha çok çalışıyordu ama masrafların altından nasıl kalkacağı konusunda endişe duyuyordu.  Düğün dernek, evin eksikleri, balayı derken delik epey büyümüştü. Bu kadar borcun altından nasıl kalkacağını düşünüyordu. Eskiden kendi başınaydı ve bu kadar harcaması yoktu.

Cicim ayları geçmiş, gerçeklerle karşı karşıya kalmışlardı. 

Şimdi ‘’tam olarak evlilik ne demek?’’ onu anlamak ve bu anladığı şeyleri uygulamaya geçmek gerekiyordu. Çünkü;

Bu Hayatta Bildiğin Ama Uygulamadığın Hiçbir Şeyin Karşılığını Alamazsın

Eş olabilmenin gerçeğini bilmeden, olgunlaşmadan, büyümeden bir evliliği nasıl yürütebilirdi ki insan?

İnsan eş olmak için “Evet” diyorsa bazı şeylere “Hayır” dediğinin de farkında olmalı. Onunla yaşamaya, hayatı paylaşmaya, ondan sorumlu olmaya evet değinde diğer kısımda önemini kaybeden, artık eskisi gibi olamayacak bazı şeyler olduğunu kabul etmeli.

Cevap vermek isteyip susmak, kırmamak için sinirlenmemek, o istiyor diye çok da keyif almadığım yerde olmak. Bunu gibi sayamadığım ama sizin anladığınız birçok zorluğa göğüs germektir evlilik. 

Peki evlenen her insan bunun farkında mı?

Ne yazık ki değil.

Evliliğin gerçeğinin ne olduğunu anlamak acı tecrübelerle olabiliyor.

Ne yaparsak mutsuz oluruz? Ya da ne olursa mutlu oluruz?

Kendi sorumluluklarımızı yerine getirerek,

Karşımızdakinin ihtiyacına odaklanarak,

Yani iş insanın kendisinde biter…

Her insan evlenebilir...

Ama geç ama erken...

 

Her insan evlenebilir...

Kimi yük alır kimi yük olur...

 

Her insan evlenebilir...

Kimi mutlu olur kimi mutsuz …

 

Her insan evlenebilir...

Kimi evliliğini gerçekle yaşar,

Kimisi sadece evcilik oynar...

 

Kimi en kıymetsizi olur...

Kimi en değerlisi...

 



 Bağlantılarımız

 

 

 

 

 

 

 

x

Yorum Gönder

36 Yorumlar

  1. İnsanoğlu sadece hoşuna giden kısımları yaparak mutlu ve başarılı olacağını zanneder ama mutluluk ve başarı hoşumuza gitmeyen konularda da sorumluluk almaktır. Ne tuhaf ki isteklerimize ulaşmak için istemediklerimizi de yapmamız gerekir. İsteklerimiz istemediklerimizin arkasına gizlenmiştir. Bu okul hayatı, evlilik, iş hayatı, çocuk yetişme... Her konuda bizim için kilit bir bilgi. Yazan kişinin emeğine sağlık 💐

    YanıtlaSil
  2. Merve Aydinlar23 Şubat 2024 16:23

    Hayatta herşeyin bir okulu var.. yemek yapmanın bile.. ama evliliğin, ilişkileri güçlendirmenin, çocukları doğru şekilde yetiştirmenin bir okulu yok.. Ne tuhaf bir gerçek.. İyi ki varsın Deneyimsel Öğreti.. bilmediğimiz ne çok şeyi öğretiyorsun bize..

    YanıtlaSil
  3. Evlilik insanın nefsine çok ters ama ödülü de büyük bir sınav... Lay lay lom değil yani... Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Sorumluluğunun ne olduğunu anlayabilecegimiz süreçlere girip hakkını verebilmek süreçten jeyif almamızı sağlar. O zaman gereksiz beklenti içine de girmeyiz.

    YanıtlaSil
  5. Yazınız sade, öz ama derin anlamlar içeriyor. Söz konusu evlilik olunca birçok cümlesini durup tekrar okudum. Elinize sağlık kendi adıma dersler çıkarabilmişimdir inşallah 😊

    YanıtlaSil
  6. Merak ediyorum evlilik öncesi bunları biliyor olsaydık, evlilik bu kadar zor ve yorucu gelir miydi bize? Problem evlilikte değil de bizim hazırlıksız ve yanlış beklentiyle evliliğe başlamamız da olabilir mi?

    YanıtlaSil
  7. Her seçim bir vazgeçiş aslında... insanın nedenleri güçlü olmalı bir seçim yaparken o zaman her şey daha anlamlı olmaya başlıyor... Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Evliliğin ne olduğunu anlatan güzel bir yazı... Nedir fakat ne değildir...:) Evlilik ortak bir hedefte beraber yol almak,tüm sorumluluklarla beraber ilerlemek. Birlikte göğüs germek,acısıyla tatlısıyla..

    YanıtlaSil
  9. Leyla Sözüer23 Şubat 2024 17:30

    Yeni bir düzen, oluşuma evet derken, hoşuna giden şeyler de olsa eski düzene hayır diyebiliyor musun?
    Çok güzel🌺

    YanıtlaSil
  10. Bazen biri ile birleşirsin ve hayatını ileri taşırsın.. Bazen de birileri ile ayrılırsın hayatını ileri taşırsın...
    Hayatını ileri taşımak için belki de sadece doğru seçimi yapman yeterlidir.. Ama önce neden seçim yapman gerektiğini bilmen lazım.

    YanıtlaSil
  11. Evlilik.. Büyük sınv.. Yapmış olmak için yapamazsın..

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten evlilik ne demek ? Çoğu İnsan bir şeyi isterken işin keyifli kremalı kısımlarını hayal ediyor söz konusu evlilik olunca da iş değişmiyor. Oysa hayat inişli çıkışlı iyi günleri var kötü günleri var. Bu kadar yanlış beklenti ile ilişkilerimizde mutlu olmamız hayatta kendimizi başarılı hissetmemiz mümkün değil .

    YanıtlaSil
  13. En değerli olacak sebepleri oluşturabilmek nasip olsun inşALLAH 🌻

    YanıtlaSil
  14. Bu içerikte ki yazılara gençlerimizin, yeni evlenen, bir türlü adapte olamayanlarımızın çok ihtiyacı var.. Çok teşekkürler 🤍🌏

    YanıtlaSil
  15. Tebrik ederim. Çok keyif aldım okurken... 🌱

    YanıtlaSil
  16. Her genç kızın hayali evlenmek. Ama biz bu dönüşüme hazırmıyız. Evlenmek demek zıttında da bekarlıktan vazgeçmek, sorumluluklarının değismesi demek. Peki ben değil biz olmaya hazırmıyız.

    YanıtlaSil
  17. Bazıları evliliğin gerçeğini böyle acı tecrübelerle yaşayarak öğreniyor. Deneyimsel öğreti bu yaşanmışlıklardan yola çıkarak Sen yaşamadan öğren . Tekrar tekrar yıkılmadan yanılmadan konforla öğren diyor. Deneyimsel öğretiye ve Hocalarıma Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Günümüzde evlilik o kadar basitleştirilmiş ki her şey bir oyundan ibaret sanılıyor. Halbuki sizin de dediğiniz gibi bir şeylere evet derken bir şeylere de hayır dediğimiz bir oyun bu. Ama nedense o mutlu olunan aylar gidince mızıkçılık yapmaya başlıyor insan, şikayet etmeye… Evliliğin gerçeğini anlamak dileğiyle

    YanıtlaSil
  19. Evlilik ve evlenmek nasıl güzel anlatılmış. Aslında evliliği idrak edince gerçeği görüyor. Ve problemleri çözebiliyor.

    YanıtlaSil
  20. Aslıhan Sam Dinç24 Şubat 2024 07:51

    Peki o zaman mutlu evlilik nasıl olur? Insan evliliğin gerçeğini neden kabul etmez? Günümüzde evlilik kimileri için gereksiz görünürken kimileri için de dünyanın en önemli şeyi gibi... Sahi ne bu evlilik? Gerçek evlilik nasıl olur?

    YanıtlaSil
  21. İnsan hayatında bir şeylere ‘Evet’ derken zıttında da bir şeylere ‘Hayır’ dediğinin bilincinde olmalı. Aynı sınava hazırlanan bir öğrencinin çalışmak için karar aldıktan sonra sosyal hayatından uzak durması gibi. Böylelikle hem daha motive olabilir hem de süreklilik kazanır.. 😊

    YanıtlaSil
  22. İnsan hayatında bir şeylere ‘Evet’ derken bir şeylere de ‘Hayır’ dediğinin bilincinde olmalı. Aynı sınava hazırlanan bir öğrencinin çalışmaya karar verdikten sonra sosyal hayatından uzak durması gibi. Böylelikle hem daha motive olur hem de süreklilik kazanır.. 😊

    YanıtlaSil
  23. Bu hayatta bildiğin ama uygulamadığın hiçbir şeyin karşılığını alamazsın!
    Bu cümle herşeyi özetliyor.

    YanıtlaSil
  24. Evlilik başıma gelen en güzel şey 20 senedir eksilmeyen aşk kaderimi yazan Rabbime sonsuz şükürler olsun 🥰

    YanıtlaSil
  25. Kadın ve Erkek içinde
    Evlilik uğrunda fedakarlık yapacan biri için yapılacak bir 🕊️ Kurumdur.... ✍🏼
    Evlilik 💏 BeNden çıkıp BiZ olabilmektir....👩‍👩‍👧‍👦
    Değer VeRilen ve Değer VERENerden olmak dileğiyle 🌸
    Emeğinize sağlık 🎈

    YanıtlaSil
  26. Allahverdiyeva Xumar24 Şubat 2024 11:54

    Evlilik nedir? Doğru eş nasıl seçilir? Bunları öğrenmeden bilmeden evlenmek ne büyük risk, ne büyük kumar. Ve kazanman, kayp etmen sadece seni ilgilendirmiyor. Seni tanıyan her kese bir pay var bu seçimden. Annene, babana çocuğuna….

    YanıtlaSil
  27. Bu Hayatta Bildiğin Ama Uygulamadığın Hiçbir Şeyin Karşılığını Alamazsın...
    Alim olmak güzel de...
    Az bilip bildiğini uygulamak daha güzel... Bildiğin kadar sorumluluğun da artıyor.

    YanıtlaSil
  28. Evlenirken çoğumuz duygusal davranıyoruz.. Ne var yapamayacak bir birinizi seviyoruz diyoruz. Ama işler öyle olmuyor. Duygusal davrandığımız için yanılıyoruz. Onun için daha detaylıca düşünüp karar vermek gerekiyor

    YanıtlaSil
  29. Günümüz evliliklerinin özeti niteliğinde olmuş 🌸

    YanıtlaSil
  30. Mutluluğun sırrı... Sorumluluklarını yerine getir ve ihtiyaç gider..

    YanıtlaSil
  31. Evlilik bir olabildiğinde güzel. Birleşen bir olabiliyorsan, beklentini karşındakine koymadıysan.
    Aynı hedefte karşı karşıya değil yan yana kalabiliyorsan güzel.
    Rabbime teslim, birleşenlerden olalım inşAllah 🌸
    Emeğinize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  32. verdiğimiz kararların ne kadar üzerinde düşünerek artısı eksisi nedir , nelerden vazgeçmemiz gerek hangi bedeli ödemeye karar veriyoruz irdeleyerek karar vermenin önemi ne güzel anlatılmış , emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  33. Evlilikte monotonluk başlayınca mı sıkıntılar başlıyor? Her şey aynı sıkıcı gelmeye başladığında bekar arkadaşlarla daha fazla görüşüp daha bir bekar gibi takılıyorum sonra evlilik zor gelmeye başlıyor. Sorunlar burada başlıyor sanırım.

    YanıtlaSil
  34. leyla şahan26 Mart 2024 09:41

    kararı vermeden önce tanımlama yapmak ve neyin ne olduğunu anlayıp ona göre karar vermek . Bu karar ile neler değişecek hayatımda diye öngörebilmek ne büyük konfor

    YanıtlaSil
  35. Evlilik yük değil aslında, tam tersi yükünü alacak biri var, ama yük alan ise yanındaki, evliliğin ne olduğunu bilerek evlenenler...

    YanıtlaSil
  36. Gerçek ihtiyaç karşılayan ve albenili bir insan olduğunda, aldığın şeyin sevmediğin tarafları olacağını kabul ettiğinde, bazen kızdıracak, bazen kıracak, çoraplarını yere fırlatacak … :) ve sevecek, hastayken seni kontrol edecek, başını okşayacak, istemese bile seni sevdiği için susacak. Ve sende onun için daha albenili biri olmak isteyeceksin… 🤍

    YanıtlaSil