HER ŞEYİ BİLİYORUM

Her Şeyi Biliyorum


Etrafta “her şeyi biliyorum” edasıyla yürürdü. Onun bu büyümüşte küçülmüş halleri insanların hoşuna giderdi o zamanlar. Ağzını doldura doldura konuşması, konuşurken ki mimikleri, kıvır kıvır saçlarıyla da bütün mahallenin maskotu olmuştu. Sadece saçları değil, tombiş yanakları, tombiş elleri, iri boncuk boncuk bakan gözleri dediğini yaptıramayacağı yoktu. Evin tek kızı değil ama en güzel kızı haliyle babasının da bir tanesiydi. Refik Bey ona ayrı kıymaz, prensesim diye seslenirdi. Refik Bey kızının bu hallerine dayanamaz bir dediğini iki etmezdi. Böylece, ''hayır'' kelimesini duymadan büyüdü prenses. 


Leyla her şeyi merak eder ve kimsenin ona engel olmasına da izin vermezdi. Annesi zaman zaman “Ya kızım bilip ne yapacaksın, bu senlik bir şey değil ki!” “Bunu da bilmeyiver ne olur?” diye geçiştirmeye çalışırdı.

 

Her konuda bitmek bilmeyen soruları olurdu. Başlarda bu merakı güzel ve sevimli gelmişti ailesine. Bu konunun bir sıkıntı olabileceği düşünülmemiş, onu öyle kabul etmişlerdi. Fakat her şeyi bilmek istemesi etrafındaki insanlara zor anlar yaşatabiliyordu. Zaman zaman bazı insanları çok rahatsız ettiği olurdu.


Annesi bunu fark edince; 

Bizim çocuk meraklı.”

“Ayyy o her şeyi bilmek ister” diye durumu toparlamaya çalışırdı… 


Büyüdükçe bu merakı bilmişliğe dönüştü. Prenseslikten meraklı Melahat'a geçiş yapmıştı. Dışardan bakıldığında kalabalık bir çevresi var gibi gözükse de o çevre aslında hep değişiyordu. Etrafındakiler başta onun sohbetini ilgi çekici buluyor ancak onu tanıdıkça bu hallerinden pek de haz etmiyorlardı.


Her şeyi bilmek insanın hedeflerine ulaşması için tek başına yeterli değildir. Bu durum sadece anlık olarak bazı ortamlarda ilgi görmelerini sağlar o kadar. Oysa bir hedef doğrultusunda bildiklerini uygulamayanların hedeflerine varması bu hayatta dünlerinden daha iyi olması mümkün değildir.


Kıvırcık saçlı prenses ‘’her şeyi öğreneyim’’ derken, bildiklerini davranışa geçirmediği için bilmiş bir insana dönüşmüştü. Bu yaşına kadar bildikleri ile bir şey yapmak aklına gelmemişti. Ailedekilerde üçüncü üniversite için para istediğinde ''bizim kız okumayı seviyor canım'' diyerek ses çıkarmamışlardı. Bu yaşına kadar kimse ondan bir şeyin ucundan tutmasını istememişti.


Bir yerde bir eğitim varsa Leyla ordaydı. Üç üniversite bitirmiş 28 yaşına gelmiş hala ailesinden harçlık alıyordu. Bir yere girip çalışmak aklına gelmemişti. Her şey hakkında bir diyeceği vardı, ama uygulama konusunda sınıfta kalıyordu. Yıllar içinde aldığı eğitimler ve bilgilerle çok şey bilen ama bu bilgilerle hiçbir şey yapamayan çok bilmiş biri haline gelmişti. Ancak bunun pek farkında değildi. Ta ki son gittiği eğitime kadar. Dersin bitiminde midesine bir taş oturmuştu. Dinlemekten doğru düzgün not da alamamıştı. 2 satır not sadece...

  • Uygulanmayan bilgi yüktür...

  • Bildiğini uygulayamıyorsan gerçekten bilmiyorsun demektir... 


Bildiklerini bir hedef doğrultusunda hayatına geçirmesi gerektiğini, daha doğrusu hedefine fayda sağlayacak olan şeyleri öğrenmesi gerektiğini anladı. Geriye artık harekete geçmesi kalmıştı.. 



Her şeyi biliyorum diyen değil, gerçek bilginin taşıyıcısı değil yaşayıcısı olanlardan olmak dileği ile...





Yorum Gönder

37 Yorumlar

  1. RAYİSE Aslan15 Mart 2024 15:35

    her şeyi bilmeyi istemek aslında insanı ne kadarda zorluyormuş.insanın kolay olan hayatını nasılda zor hale getiriyor? bunu çok güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  2. Merve Aydın - çok güzel ve anlamlı bir yazı.. ne çok bilgi var öğrendiğimiz ve hayata geçirmediğimiz için bizden giden.. ne büyük kayıp.. madden ve manen

    YanıtlaSil
  3. Melda Akanlar15 Mart 2024 15:37

    Öğrenmek güzel ama öğrendiğini uygulamak daha da güzel hele ki fayda veriyorsa insan...

    YanıtlaSil
  4. Bilmek uygulamadan ise yaramıyor ve o bildiğin sana yük oluyor. Bunu anlayınca yapamayacağın şeyleri öğrenmemen gerektiğini de anlıyorsun. Bu da vakit kazandırıyor.

    YanıtlaSil
  5. Bilmek sorumluluk yükler. Sorumluluklarının gereğini yapmak ise irade ister. Bildiğinin sorumluluğuna vakıf değilse kişi ya ahmaktır ya da art niyetlidir. İkisi de birbirinden fecaat. Bildin, sorumluluğunu yüklendin bu sefer de gayret lazım. Bu zincir uzar ta ki son nefese kadar…

    YanıtlaSil
  6. Meliha Tükenmez15 Mart 2024 16:14

    Uygulamada pek çoğumuzun sınıfta kaldığı bilgileri maalesef taşıyoruz...Bilginin kıymeti uygulandikca artar aslında. İnsALLAH uygulayanlardan olmaya hem gayret hemde niyet ediyoruz... Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Tülin Yalçın15 Mart 2024 16:28

    Günümüzde uzmanı olmadığı halde herşeyi çok bilen, herşey hakkında o kadar çok yorum yapan , bildiğini uygulamayan o kadar insan var ki.Halbuki insanin bilmediği bildiğinden fazladır.

    YanıtlaSil
  8. Hayatta boş blgilerin insana fayda vermediğinden insan yanlışa gider. Faydasız işlerle uğraşmak insanı zorlar.
    Bilgiler çok faydalı.
    Elinize sağlık. Başarılar…

    YanıtlaSil
  9. Nermin Yaman15 Mart 2024 16:51

    Gerçek bilgiyi öğrenen yaşayan ve fayda görenlerden oluruz İNŞAALLAH

    YanıtlaSil
  10. İnsan hayatta neyi abartıyorsa oralarda goll yediği, kaçırdığı noktalar oluyor... Bu bazen bilme, bazen sevme, bazen de nefret gibi...

    YanıtlaSil
  11. Aslıhan Sam Dinç15 Mart 2024 17:16

    Her şeyi ben biliyorum deyip öğrenmeyi durdurma var bir de, sanıyorum en fenası...
    Öğrenen, idrak eden ve uygulayan olmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  12. Ne kadar önemli ne kadar sade bir bilgi, uygulanmayan bilgi işe yaramaz, kaleminize bereket ;))

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar bildiğin değil ne kadar uyvuladığın.... İnsanlar yapıp ettiklerimize göre bizi değerlrndirirler. Çocukluktan beri bilmek egosu aktif olan birisi... Bilmek var yapmak yok ise insam hayatında dengeye gelemiyor

    YanıtlaSil
  14. Uygulanmayan bilgi yüktür...
    Yük olacak değil, bizi dünümüzden daha iyi toparlayacak bilgilerle hayatimizi dizayn edebilmekti mesele...
    Gerçek bilgiyi yaşayanlardan olmak ümidi ile...

    YanıtlaSil
  15. Hülya Gezici16 Mart 2024 13:10

    Bu konuda aşırıya gidenler sonrada ;"niye benim haberim yok ""neden bana bilgi verilmedi "diye kompleks yapıyor.

    YanıtlaSil
  16. Aynur Güzel16 Mart 2024 23:50

    Çok güzel bir makale teşekkür ederiz. Uygulamadığımız bilginin yük olması ne acı.

    YanıtlaSil
  17. Bildikleri insanı gerçek hedefine yaklaştırmıyorsa, bildikleri yüktür…

    YanıtlaSil
  18. Küçüklüğümüzde hep büyüklerimiz konuştu bize pek söz hakkı verilmedi. Konuştuğumuzda susturulduk. Bu yüzden kendimizi ifade etmekte zorlandık büyüdükçe her şeyi bilemezdik ama en azından dinlemeyi öğrendik.

    YanıtlaSil
  19. Bilme... olmazsa olmaz ama uygulamayınca ne işe yarar? Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  20. Bilmek her zaman güzel olmayabilir
    önemli olan yerini ve zamanını etüt edebilmektirb
    Sizin paylaşımız da güzel yorumlanmış

    YanıtlaSil
  21. Bilgi bilmek güzeldir yeterki yerinde olabilsin
    kaleminize kuvvet

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten hem harika hem de açıklayıcı bir yazı

    YanıtlaSil
  23. Çok teşekkür ederiz gerçekten istemek

    YanıtlaSil
  24. Hamide Aslan19 Mart 2024 20:16

    İnsan duyduğu şeyi bildiği sanıyor. Duyduklarını da uygulayabileceğini zannediyor. Oysaki iş performansa geldiğinde hiç de zannettiği gibi olmuyor. O yüzden hayat bizim kurduğumuz süslü cümlelere bakmaz. Hayat uyguladiklarimizla ilgilenir.

    YanıtlaSil
  25. Zeynep Şakar21 Mart 2024 12:29

    İnsanın hayatında uygulamadığı her şey insana yük ve yeni yere giderken bir ayak bağı... İnan problem çözmeye başlamadan yüklerinden sıyrılmalı.. Zaten bu en büyük problem

    YanıtlaSil
  26. Ne acı o kadar bilgiyi uygulamamak… o bilginin sadece taşıyıcısı olmak… İnsan farkında olmadan yükünü o kadar artırıyor ki… peki neden?

    YanıtlaSil
  27. Düşündürücü bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Herşeyi bilmek önemli değil faydalı yaralı bilgileri öğrenmek ve paylaşmak önemli.

    YanıtlaSil
  28. Ferda Boz Güneri22 Mart 2024 14:09

    Selam.Hayatında on bine yakın kitap okuyanla muhatap oldum son günlerde çıkmazın içine girmiş ve bunalımlara girip çıkıyor ve hatta imanında da şüphelere düşmüştü.Her şeyi bilmek yeterli değil bunu insanlara faydalı olacak alanda kullanmak akıllıca olacaktır.İlim insana insanlığa faydası varsa güzeldir.

    YanıtlaSil
  29. Ferda Boz Güneri22 Mart 2024 14:16

    Selam.Hayatında on bine yakın kitap okuyanla son zamanda muhatap oldum.Okuduğu ilim onu bunalıma hatta imanında dahi sıkıntıya sokmuş durumdaydı. Çok okumaktan maksat kendini yetiştirmek ve bu ilimleriyle de insanlığa faydalı olabilmek olmalı.Biriken ilmin insanı zarara ve sorgulamaya götürdüğünü gördüm.Yanlış ilim insanı dinden de eder, kendine zararı da olur. Yakın şahidiyim.

    YanıtlaSil
  30. Bilmek güzel bunca sene bilmeden geçirdiklerime yanıyorum
    Ama bilip uygulamak nasip olur inşALLAH

    YanıtlaSil
  31. Emeğinize sağlık ne kadar da güzel ifade edilmiş. İnsan bir çok şeyi bilirde uygulamadığında o bilginin onu zehirlediğini bilmez yüklendiğini bilmez.
    Teşekkürler 👏🏻

    YanıtlaSil
  32. Allahverdiyeva Xumar25 Mart 2024 21:42

    Bilmek güzel bir şey ama bildiğini uygulamayınca tek kanatlı kuşa benzer ve tek başına işe yaramaz. Bilmek ve bildiğini uygulamak işte değerli olan bu.

    YanıtlaSil
  33. Bildiğin sana fayda vermiyorsa, uygulayamıyorsan gerçeğe uygun olmadığındandır

    YanıtlaSil
  34. leyla şahan26 Mart 2024 09:36

    bilginin taşıyıcısı olmamak , insanın kendine yük etmemesi ne güzel anlatılmış ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  35. İnsan hayatta herseyi bilemez. Sadece bildiğini zanneder .Kendisine ve çevresindekilere fayda sağlayan bilgininde hiçbir önemi yoktur.

    YanıtlaSil
  36. Çok doğru faydasız bilgi insana yüktür, tebrikler bu güzel tespitler için, yazılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil