SICACIK SOFRALARDAN SOĞUK TABAKLARA

Osmanlı Devleti’nin büyük padişahlarından Yavuz Sultan Selim, 16. yüzyılda Antep’e gelmiş. Büyük bir tören eşliğinde karşılanan Yavuz Sultan Selim, kendisine sunulan pek çok yemek arasından Alinazik’ i fark etmiş. Selim’in, şölen eşliğinde sunulan yemeği  yedikten sonra “Hangi eli nazik yaptı bunu?” diye sorması; bu lezzetin, “Alinazik” olarak isimlendirilmesine sebebiyet vermiş. 

Anlatılan hikayelerden anladığımız gibi her yemeğin bir geçmişi, her  sofranın da başka bir lezzeti var. 


Yemek deyince hepimizin aklına farklı şeyler geliyor olabilir. Bazıları için kültür, bazıları için sohbet edilen aile ortamı, bazıları  için görsel şölen, bazıları için kutlama, bazıları için ise  sadece yaşamak için yapılan bir eylem. 


Konu yemek olunca benim aklıma anneannemin yemek hazırlıkları  geliyor. Sabah ezanı ile uyanır, namazını kılar  ve mutfağa girerdi.  Onun için günün ilk işi yemekleri hazırlanmaktı. Böylece “Akşam ne yiyeceğiz?” sorusunun cevabı da hazır olurdu. Ya da çat kapı bir misafir gelse hemen sofra kurulabilirdi. 



Sofra etrafında toplanmanın insana  iyi gelme sebebi nedir, bilir misiniz? 

Bir arada olmak…Bir olmak …

Çünkü insanın doğası bir arada olmaya, birleşmeye uygundur. 


Nedeni ne olursa olsun, her kim olursa olsun, unutulmayan keyifli “sofra başı” sohbetlerimiz vardı bizim.  O sofranın etrafında toplanma sebebimiz gün içerisinde  yaşananların hikayesini dinlemekti. Heyecan verici hikayeler anlatılır   bazen de önemli kararlar  paylaşılırdı o sofrada.


O yemeklerin lezzetini arttıran anneannemin  yemeklerin tadı kadar hissedilen tadına doyulmaz sohbetlerdi...


İlişkilerimiz her seferinde tazelenirdi. Yanı başımızdaki kişi gerçekten yanımızdaydı. Sıkıntısını da, sevincini de hemen  anlayabilirdik. Bugün hatırladıkça hala içim huzur dolar, elimde olmadan tebessüm ederim.


Anneannemin her sofrada söylediği şu cümleyi de hiç unutamam;


“Tabaklarda kimse bir şey bırakmasın, israf istemiyorum ”.


Yedirmeyi, içirmeyi, insanları bir araya toplamayı,  sohbeti sever, israftan nefret ederdi.


Bugün karnı acıkan direkt mutfağa girip bir şeyler atıştırıyor. Herkes bir yerlere yetişmeye çalıştığı için yemeğin öyle usul usul pişmesini beklemeye sabrı yok. 

Sofra adabı ise pek az insanın hala korumaya çalıştığı bir gelenek, bir kısmının da tatil günlerinde yaşadığı bir ayrıcalık haline gelmiş.


Şimdilerde herkesin bir elinde   tabak,  bir elinde telefon, yemek yiyor. Nerede? Farklı odalarda ve farklı zamanlarda.  Yemeğin anlamı gitmiş sadece yemek kalmış.  Başkalarının hayatlarını izlerken yenilen yemekler, yarım bırakılmış tabaklar. 


Sobanın yanında kurulan sıcacık sofralar  yok denecek kadar az.  Soğuk telefonlarla eşlik ettiğimiz bir aktivite oldu yemek yemek. 


Önce sofralar ayrıştı, 

sonra sohbetler, 

sonra da ilişkiler...


Kalabalık ve sıcacık sofra başı sohbetleri, yalnız başına ve ne yediği anlaşılmayan yemeklerin olduğu  soğuk tabaklara, mutsuz ortamlara dönüştü ne yazık ki. 


Herkesin farklı istekleri, hedefleri olunca, aynı dertle dertlenmeyince bir evde aynı sofrada  birleşmek de mümkün olmuyor. 


Sizin içinde de o günlerin tadı unutulmadıysa, hala tadı damağınızdaysa  ne yapacağınızı artık biliyorsunuz…

Yahya Hamurcu Kaleminden…


"Her düşmüşün asıl sorusudur... 
Peki nasıl değişirim, nasıl toparlanırım ?...
Bugün; yapabileceğin kadar küçük iyi işleri küçümseyip ertelemeyerek...
Bugün; yapamayacağın büyük işlerin hayalinde oyalanmayarak..."

Hadi...

Yorum Gönder

30 Yorumlar

  1. Bir olalım inşALLAH:) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Çiğdem Afacan9 Şubat 2024 17:46

    Aileler böyle ayrıştırıldı maalesef
    Yoğun oyalayıcılar
    Yoğun gündemler ve mutsuz hayatlar
    Oysa insan birlestikce zenginleşir
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Merve Aydınlar.. Azı küçümsememek.. değer bilmek.. zamanı değerli kullanmak.. birleşmek.. onun bereketini yaşamak.. ne lezzetli olur hayatlar

    YanıtlaSil
  4. Bu yazı beni şöyle geçmişe götürdü. Gerçekten ne kadar güzel keyf ve faydanın bir arada bulunduğu zamanlardı. Şimdiye baktığımızda ise hayatı gelişi güzel yaşayan aile olduğunu zannederken arkadaş bile olmayı beceremediğimiz ilişkiler.
    Bir anda olsa bizi geçmişe götürüp o günleri hatırlayıp tebbessüm ettirdiğiniz için teşekkürler.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Aynı tastan yemek yemek meğer ne kıymetliymiş...

    YanıtlaSil
  6. Kaybolmaya yüz tutmuş birlikteliklere güzel bir değinme olmuş 🤗 kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  7. O yüzden hep demişim, her sofranın annesi,her annenin sofrası olmalı.Sicak yemeğinin etrafında sıcak yuvasında aile sini koruyan Anneee

    YanıtlaSil
  8. Hepimizin bir olmaya, birlik olmaya çok ihtiyacı olan bu günlerde çok iyi geldi kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Yaşam stillerimiz değiştikçe sofra kültürü de kalmadı. Hızlı yaşanan hep bir yere yetişmek zorunda olduğumuz hayatta yemek ihtiyacımıza hızlı çözümler bulmak zorunda kaldık.
    Sahi insan nereye koşturuyor bu kadar en güzel bağlarını feda edecek kadar?

    YanıtlaSil
  10. İnsanlar evi otel gibi kullanır oldular...:( ne güzel bir noktayı ele almışsınız.

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten de sofra ailede ilişkiyi devam ettiren bir vesileydi. Tüketimi birlikte yapmak, insanları yakınlaştırırdı. Ne yazık ki günümüzde hep bir yetişme telaşı içinde bu da değişti... Hatırlattığınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. Sıcacık sohbetlere geri dönmek için doğru adreste doğru insanlarla doğru ilime çok şükür ellerine sağlık herhangi doğru yerden emin olduğum hamlelerle karşılaşmak harika 😊😊

    YanıtlaSil
  13. Özellikle de fast food ile yemek kültürümüz elimizden gitti. Sonra da o, ALLAH ne verdiyse ile hazırlanan yemek masaları.. İnşALLAH elimizden geleni yaparız. Elinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. “Önce sofralar ayrıştı,
    sonra sohbetler,
    sonra da ilişkiler... “ hiç bir şeyin tadı kalmadı malesef. Yemeğin tadı meyvelerin bayramların …. Malesef ama malesef …
    Neyi neden kaybettiğimizi , özü gerçeği, unutulanı hatırlamak iyi geldi. Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş 👏🏻👏🏻 🌸

    YanıtlaSil
  15. Sofralar insanları birleştirirdi. Şimdi o kadar önemsemez oldu ki.. Ne alakası var denilen, bunun sevmemekle ne alakası var benim işlerim yoğun denilen, ve birleştirilemeyen sohbetler, ilişkiler ve evler...

    YanıtlaSil
  16. Kaleminize sağlık, geçmişi hatırlayınca bir tebessüm kapladı yüzümü bugünün gerçeğini görünce de maalesef diyebildim ancak

    YanıtlaSil
  17. En lezzetli yemekler anane yemeği:)
    Teşekkürler 🍃 güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  18. Sıcak sofralarda sıcacık sohbetler edebilmek dileğiyle çok güzel bir yazı olmus

    YanıtlaSil
  19. Birleşenlerden olabilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  20. eve girersin miss gibi yemek kokuları kendini temizlenmiş hissedersin, iyileşmiş hissedersin ... anne yemeği gibisi yok:) restoranın bile tercih edileni ev yemekleri yapanı:)

    YanıtlaSil
  21. değerlerimizi kaybediyoruz

    YanıtlaSil
  22. Bir zamanlar bir evde misafir olmasa da varmış gibi insanlar birbirini sofra kurulana kadar beklerdi. Hem de ne kadar aç olursa olsun. Kaleminize sağlık☘️

    YanıtlaSil
  23. Elinize dilinize emeğinize sağlık çok güzel kaleme almışsınız çok şükür bizim ailede hala devam ediyor sıcacık sofra değil ama masa yemekleri

    YanıtlaSil
  24. Bir olabilmek. Birleşebilmek aslında ne kadar kıymetli. Başarıya giden yolda birleşen olmak. Biz kıymetli olanı kaybettik.aynı masada yemek yemek çok kıymetli…

    YanıtlaSil
  25. Her şey her şeyle ilişkili. İnsanlar bozuldukça aileler bozuldu. Bununla beraber bireysellik arttı. Aynı evde yaşan farklı insanlara döndük maalesef.

    YanıtlaSil
  26. Tülin Yalçın13 Mart 2024 00:35

    Malesef gunujuzdeki çoğu aileler bu şekilde ayristirildi.Herkes aynı dertle dertlenmeyince bir evde aynı sofrada oturmak bu yoğun hayatta pek mümkün olmuyor.

    YanıtlaSil
  27. ayrışan ve mutsuz insanlar her yanımızda malesef

    YanıtlaSil
  28. Allahverdiyeva Xumar25 Mart 2024 21:51

    O zamanların tadı ne güzeldi. Şimdi her kes kendini düşünüyor, her kes kendi derdinde. Güzel hatırlatma oldu. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  29. leyla şahan26 Mart 2024 09:44

    insan ayrıştıkça mutsuzluğu artıyor

    YanıtlaSil
  30. Annelerimizin yaptığı yemeğin lezzetlerini şimdi hayatımızda çok nadir buluyoruz.
    Çünkü o yemeği yaptığında etrafında paylaşacak birilerini bulamadığında artık o yemeğin bile keyfini alamıyorsun teşekkür ederiz çok güzel bir yazıydı.

    YanıtlaSil